Το κακό του πρόσωπο έχει δείξει με πολύ εμφατικό τρόπο το ελληνικό κράτος σε μια οικογένεια από την Ιεράπετρα η οποία μετά από 15 χρόνια απουσίας στο εξωτερικό επέστρεψε πίσω αλλά δεν μπορεί να γράψει το ένα της παιδί σε Γυμνάσιο της πόλης.
Παρόλο που τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας γράφτηκαν κανονικά σε Δημοτικό Σχολείο και βρεφονηπιακό σταθμό, το μεγαλύτερο παιδί, μια κοπέλα 15 χρονών δεν μπορεί να εγγραφεί στο 2ο Γυμνάσιο λόγω έλλειψης ενός εγγράφου από τη Γερμανία.
Σύμφωνα με τη μητέρα η οποία μίλησε στο Ράδιο Λασίθι, η οικογένεια επέστρεψε τον Απρίλιο και παρόλο που είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τις διαδικασίες εγγραφής, δεν είχε ενημερωθεί ότι απαιτείται ένα συγκεκριμένο έγγραφο που να πιστοποιεί ότι η κόρη της ολοκλήρωσε την 8η τάξη στη Χάγη της Γερμανίας η οποία ισοδυναμεί με την 3η Γυμνασίου στα ελληνικά σχολεία. Η απουσία αυτού του εγγράφου είναι ο λόγος που το Γυμνάσιο και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν κάνει δεκτή την εγγραφή. Η μητέρα αρχικά ήρθε σε επικοινωνία με την γερμανική πρεσβεία, αλλά ενημερώθηκε ότι το συγκεκριμένο έγγραφο θα μπορεί να το λάβει τον Δεκέμβριο λόγω φόρτου εργασίας όμως στη συνέχεια μετά από επικοινωνία με το γερμανικό προξενείο στην Κρήτη ενημερώθηκε πως το απαραίτητο έγγραφο θα το λάβει εντός 4-6 εβδομάδων.
Η μητέρα προσπάθησε να επισπεύσει τις διαδικασίες και ζήτησε προσωρινή εντολή από τον εισαγγελέα, ώστε το παιδί της να μπορεί εγγραφεί στο σχολείο, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε με το σκεπτικό πως υπήρχε η πιθανότητα η οικογένεια να αμελούσε στην πορεία την κατάθεση του εγγράφου.
Η ίδια επισημαίνει ότι το παιδί έχει ήδη χάσει ένα χρόνο μαθημάτων αφού κανονικά θα έπρεπε να φοιτά στην Α’ Λυκείου. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση, το κύριο μέλημά της είναι να μπορέσει η κόρη της να φοιτήσει στο σχολείο και να μην χάσει ακόμα περισσότερο χρόνο.
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, κ. Αθανάσιος Κατσαγκόλης, σχολίασε πως υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για τις εγγραφές και ότι χωρίς το απαιτούμενο έγγραφο από τη Χάγη, δεν είναι δυνατή η εγγραφή σύμφωνα και με επαφές που έγιναν με το Υπουργείο Παιδείας. Σε αντίθετη περίπτωση το παιδί θα φοιτούσε παράνομα και θα υπήρχε κίνδυνος είτε για το ίδιο το παιδί και την οικογένεια είτε για άλλους μαθητές σε περίπτωση που γινόταν κάποιος έλεγχος ή κάποιο περιστατικό ενδοσχολικής βίας που θα απαιτούσε διερεύνηση.
Επισήμανε επίσης ότι η οικογένεια θα μπορούσε να είχε κάνει αίτηση εγγραφής από τον Απρίλιο, κάτι που δεν έγινε, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του. Τόνισε παράλληλα πως η εγγραφή ενός παιδιού στο Γυμνάσιο είναι υποχρεωτική και η οικογένεια θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες από τον περασμένο Απρίλιο που βρέθηκαν στην Ελλάδα.
Η μητέρα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι έχει κάνει αίτηση και επικοινωνία με το 2ο Γυμνάσιο ήδη από τον Απρίλιο και πλέον μετά το έγγραφο αίτημα που έχει γίνει στο γερμανικό προξενείο περιμένει τώρα την απόφαση του νέου εισαγγελέα που έχει αναλάβει την υπόθεση, με την ελπίδα να εγκριθεί η προσωρινή εγγραφή της κόρης της στο σχολείο μέχρι τελικά να φτάσει το απαραίτητο, σφραγισμένο, έγγραφο, από την Χάγη…